Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

14.7.13
1
Ak výsledky prieskumu budú niekomu vyhovovať, vtedy ich náležite využije. Ak vyhovovať nebudú, nemusí ich nikde spomínať.

Dovoľte mi, aby som sa vyjadril k prieskumu „Ako vnímate Raču“. Je to prieskum odkopírovaný z nejakého zdroja a vôbec si nemyslím, že „výsledky pomôžu identifikovať perspektívy pre jej ďalší rozvoj“, ako sa to píše v úvode. Moje dôvody sú nasledovné:

1. Ja sám som bol poslanec v Rači tri predchádzajúce funkčné obdobia a dianie v Rači ešte stále sledujem. Napriek tomu som len ťažko vedel zodpovedne zodpovedať všetky otázky, ktoré sú uvedené v prieskume, napr. v častiach 2, 3, 4, 5, 8. Napríklad hodnotenie celkového vývoja Rače počas posledných 5 rokov. Viem, že obyvateľ sa nemusí vyjadriť ku všetkým otázkam, ale aj tak platí, že sa ťažko bude vedieť zodpovedne vyjadriť aj k otázkam, o ktorých si síce myslí, že niečo vie, ale dianie v Rači nesleduje pravidelne a dlhodobo, alebo sa dokonca o dianie málo zaujíma, alebo sa vôbec nezaujíma. Preto jeho hodnotenie bude do veľkej miery subjektívne a nie objektívne.

2. Otázky týkajúce sa posudzovania Rače sa tiež nedajú posúdiť zodpovedne, pretože „Raču“ treba posudzovať z dvoch hľadísk:

a) ako spoločenstvo 20.000 ľudí a priestor pre ich život (bývanie, relax, šport, kultúra, nákupy atď.)
b) z hľadiska vedenia Rače a jej nekritických fanúšikov a ľudí, ktorí vedenie všemožne podporujú a obyčajne za to majú (často nemalý) osoh.

Preto sa na niektoré otázky nedá jednoznačne odpovedať, lebo hodnotenie z jedného hľadiska je diametrálne odlišné ako z druhého hľadiska. Konkrétny príklad je z časti 3 - „Popis Rače“:

Rača je príťažlivá a priateľská z dôvodu blízkosti lesa, relatívnej vzdialenosti od centra, jeho dobrej dostupnosti (električka, expresný autobus), ale absolútne nepríťažlivá a nepriateľská z hľadiska jej vedenia, ktoré sa správa nepriateľsky, lebo zatajuje, či neposkytuje mnohé (dôležité) informácie, alebo ich „vhodne“ načasuje. Tiež nemožnosť zúčastniť sa na rokovaniach komisií je pre aktívnych obyvateľov neprijateľné. Z týchto dvoch uhlov by sa dalo pozerať aj na ďalšie body časti 3.

3. V bodoch 6. a 7. by bolo treba uviesť všetky, alebo aspoň najvýznamnejšie zrealizované a rozbehnuté projekty, prípadne aj s cenou, aby sa dali porovnať aj z hľadiska finančnej efektívnosti.

4. Používania cudzích slov ako sú kreativita, participácia, sofistikovaný, environmentálne, developeri, transparentnosť tiež nepridá na zrozumiteľnosti prieskumu. Alebo si predkladatelia automaticky myslia, že tí, ktorí elektronicky vyplňujú dotazník tieto cudzojazyčné termíny poznajú?

Všetky uvedené dôvody ma utvrdzujú v tom, že výsledky prieskumu nebudú objektívne, ale možno budú niekomu vyhovovať a vtedy ich náležite využije. Ak vyhovovať nebudú, nemusí ich nikde spomínať. Celé podľa hesla: „Ak sa vám to páčilo, povedzte to všetkým, ak sa vám to nepáči, nechajte si to pre seba“.



1 comments:

  1. Pan Kristofic. Vas vobec nenapadlo,ze to sa robilo aby niekto dostal peniazky? Viete kolko sa robi studii? V zivote sa nebudu realizovat. Je to ciste a osetrene. A peniazky idu a idu a projekty tiez. Vo stvrtok o 12 tej v radiozurnale vravel jeden naco su projekty. Najdete to v archive Sro. Inak opytajte sa Pilinskeho co tato sranda stala?

    OdpovedaťOdstrániť